Inspiroidu pop-taiteesta

Vaikka ei olisikaan perehtynyt taiteen tyylisuuntiin, sana pop-taide herättää useimmissa meistä jonkinlaisia mielikuvia. Räikeät värit, arkisten esineiden kuvaaminen erikoisilla tavoilla sekä kummalliset kollaasit tulevat monille ensimmäisinä mieleen. Pop-taidetta on kuvailtu kaupalliseksi taiteeksi, joka on suunnattu suurelle yleisölle. Sitä se onkin. Esimerkiksi monet modernit julisteet, joita näemme käytettävän sisustuksessa, ovat pop-taidetta. Kukapa olisi voinut välttyä näkemästä lukemattomia variaatioita Roy Lichtensteinin rakeisista sarjakuvaruuduista? Mutta on pop-taide paljon muutakin.
Pop-taide tyylisuuntana sai alkunsa 50-luvulla Yhdysvalloissa ja Englannissa. Sotien jälkeinen yhteiskunta oli muuttumassa entistä kulutuskeskeisemmäksi, ja teollistumisen myötä massatuotetut tavarat löysivät tiensä jokaiseen kotiin. Tämä inspiroi taiteilijoita, jotka tarttuivat näihin ihmisille tuttuihin arjen elementteihin, ja alkoivat hyödyntää niitä taiteessaan. Massakulttuurin ilmiöt, kuten sarjakuvat, paputölkit ja mainokset, nostettiin taiteeksi. Näin taide tuotiin lähemmäs tavallisia ihmisiä.

Pop-taide Suomessa

Kyky löytää jotain esiin nostamisen arvoista arkipäivästä on yksi pop-taiteen ominaisuuksista. Suomalainen kuvataiteilija Raimo Reinikainen iloitsi siitä, miten kauniisti sommiteltu aamiainen hänelle tarjottiin Tate Modern -taidemuseossa. Reinikaisen pop-taiteen kausi kesti muutaman vuoden 60-luvun lopulla. Vaikka pop-taiteen kultakausi onkin ohi, se pysyy vaikutusvaltaisena ja säännöllisesti esiin nousevana tyylisuuntana, jolla on ollut suuri vaikutus nykytaiteeseen. Tunnettu kuvataiteilija Kaj Stenvall inspiroitui pop-taiteesta ja hän käyttääkin esimerkiksi tuttua ankkahahmoa, joka herättää katsojassa kysymyksiä taiteen kaupallisuudesta. Pop-taidetta on ollut näyttävästi esillä viime vuosina esimerkiksi Espoon modernin taiteen museo Emmassa sekä Mäntän Serlachius -museossa, joissa on voinut päästä tutustumaan 60-luvun kansainvälisiin klassikoihin. Mukana on ollut myös suomalaisia taiteilijoita, kuten Marianna Uutinen, jonka värikylläiset maalaukset muistuttavat kerroksellisuudessaan jo veistoksia.

Kokeileminen on pop!

Pop-taiteen piirre kuvata tavanomaisia asioita epätavanomaisin keinoin voi olla erinomainen tapa löytää inspiraatiota omaan taideharrastukseen. Kokeile vaikka seuraavaa harjoitusta: katsele ympärillesi asunnossasi. Mikä on kaikkein tylsin, arkisin ja mitäänsanomattomin esine, jonka näet? Tarkastele sitä erikoisista kulmista ja aseta se valoon niin, että siihen syntyy jyrkkiä kontrasteja valon ja varjon välille. Irrota mielessäsi esine sen käyttötarkoituksesta, ja maalaa se kuin se olisi jotain ainutlaatuista. Käytä rohkeita värejä ja kokeellisia tekniikoita. Anna vesivärin valua ja iloitse yllätyksistä. Ei haittaa, vaikka lopputulos ei olisi valokuvamaisen tarkka. Ideana on löytää ympäriltään muotoja, joihin ei normaalisti kiinnitä huomiota. Unohda siis hetkeksi ajatukset siitä, mikä on korkeakulttuuria ja mikä turhuutta. Laita stereoista soimaan jokin kriitikoiden vihaama hittibiisi ja ala etsiä kauneutta ympäriltäsi. Jos tunnet olosi kiusaantuneeksi, muista että Andy Warhol nousi maailmanmaineeseen maalaamalla paputölkkejä.