Maalaa vesiväreillä keväistä luontoa

Vaikka mennyt talvi onkin ollut harvinaisen lämmin ja vähäluminen, kenties kaikista vaikeinta talvikuukausien läpi selviämisessä on aamusta iltaan jatkuva pimeys. Monen mielestä lumi kirkastaa mukavasti kaamosmaisemaa, mutta tänä talvena edes lumesta ei päästy suuressa osassa nauttimaan. Päivien piteneminen ja lämpeneminen ovatkin tervetulleita merkkejä siitä, että kevät on pian taas täällä. Maalaisteiden varsilla voi jo huomata pajunkissoja, jotka muistuttavat lähestyvästä pääsiäisestä, ylösnousemuksen ja kevään juhlasta. Kevään tullessa harmaa luonto herää taas henkiin: siellä täällä näkyy jo vehreää ruohoa, leskenlehtiä ja solisevia kevätpuroja. Tähän luonnon henkiin heräämiseen liittyy paljon runollista kauneutta, joka on kautta vuosisatojen inspiroinut niin muusikoita, maalareita kuin kirjailijoitakin. Kevään tulo on oivallinen tilaisuus nauttia lämpenevistä päivistä ja auringonpaisteesta ulkoilmassa maalaten.

Vesivärit sopivat maisemien ikuistamiseen mainiosti, sillä niillä saa nopeasti aikaan kauniin impressionistisia teoksia. Impressionismi on tyylilajina tarkoituksellisen luonnosmainen, sillä se pyrkii nimensä mukaisesti vangitsemaan kustakin maisemasta saadun vaikutelman. Tyylin luoneet ranskalaiset taiteilijat olivat erityisen kiinnostuneita luonnon valoefekteistä ja väreistä ja he hylkäsivät maalaustaiteen kangistuneet säännöt maalatakseen maiseman oman ensimmäisen vaikutelmansa mukaan. Anna itsesi siis inspiroitua kukkaan puhkeavasta luonnosta äläkä rajoita itseäsi millään taidemaailman monista säännöistä. Mitä tunteita kevät herättää sinussa? Kenties inspiroidut kevään kirkkaasta auringonpaisteesta ja tavasta, jolla se siivilöityy vielä harvalehtisten puiden oksien läpi tai yleisesti ajankohtaan liittyvästä syvällisestä symboliikasta. Mietittyäsi hetken omaa katsontakantaasi tulet vaistomaisesti tietämään, minne päin pieni maalausretkesi tulee suuntautumaan.

Ulkona maalaamiseen kannattaa varustautua asiaan kuuluvalla tavalla, sillä et varmasti halua joutua tukalaan tilanteeseen, jossa sinulla on esimerkiksi niin nälkä, että joudut lähtemään kesken maalaamisen kotona käymään. Jokainen taiteilija tietää oikein hyvin, että välineiden ja olon on oltava hyvät, jotta luovuus virtaisi ilman keskeytyksiä. Pakkaa reppuusi siis ainakin jotain evästä, janojuomaa ja kahvia, jotta nälkä ja jano eivät pääsisi yllättämään. Ota mukaan myös vettä ja jokin suurehko astia pensselin kastamista ja puhdistamista varten. Tarvitset myös ulko-olosuhteisiin sopivia maalausvälineitä, kuten kannellisen vesiväripaletin, kevyen istuimen sekä maalaustelineen. Et välttämättä tarvitse kuitenkaan telinettä, jos maalauksesi ovat pienikokoisia tai haluat muuten vain keskittyä esimerkiksi pieneen vesivärivihkoon luonnosteluun.

Oletko sinä jo kokeillut luonnossa maalaamista? Suosittelemme kokemusta lämpimästi, sillä varsinkin keväällä ja kesällä jo pelkkä luonnossa oleilu tekee ihmeitä mielelle ja sielulle. Moni taiteilija myös myöntää luovuutensa virtaavan paremmin ulkoilmassa, jossa he tuntuvat pääsevän helpommin keskittyneeseen mielentilaan. Mukavia maalaushetkiä kevätauringosta nauttien!