Maisemamaalausten arvostus

Osa pitää maisemamaalauksia tylsinä, mikä on sääli, sillä ne kertovat katsojalleen niin kovin paljon, jos katsoja vain uskaltaa astua sisään maalauksen maisemaan. Parhaimmillaan hyvä maisemamaalaus on nimittäin kuin teleportaali, joka vie katsojan hetkessä aivan uudenlaisiin maisemiin. Tiesitkö muuten, että aivoissasi tapahtuu monenlaisia asioita katsoessasi maisemamaalauksia? Kerromme sinulle tässä artikkelissa niistä lisää.

Maisemamaalaukset tarjoavat visuaalisen kokemuksen

Kun katsot maisemamaalauksia, koet samalla visuaalisen elämyksen ja aivosi alkavat käsitellä silmiesi niille välittämää tietoa. Ensinnäkin aivojesi primaarisessa näkökuoressa havaitaan teoksen ääriviivat sekä rajat. Tämän jälkeen tunnistetaan värit. Tämä tapahtuu sekundaarisessa aivokuoressa. Objektien tunnistaminen tapahtuu aivojesi sisemmässä ohimolohkossa, minkä jälkeen syvyyden sekä tilan määrittely tapahtuu aivojesi päälaen lohkossa. Kaikki nämä prosessit muodostavat yhdessä eheän näkökokemuksen.

Tunnekokemus

Näkökokemuksen jälkeen on vuorossa maisemateoksen aikaansaama tunnekokemus. Tutkimukset osoittavat, että taide vaikuttaa ihmisiin myös biologian tasolla, ja että vaikutus ei ole suinkaan vähäinen, vaan syvä. Kauniin maisemateoksen katselu voi siis saada aikaan voimakkaan mielihyvän kokemuksen, koska katselu aktivoi aivoaluetta, joka liittyy tällaisiin kokemuksiin. Jos siis pidät katselemastasi maisemamaalauksesta, aktivoi sen katseleminen voimakkaalla tavalla aivoaluetta, joka liittyy mielihyväkokemuksiin.

Peilisolujen merkitys

Et varmasti edelleenkään pidä kaikista näkemistäsi maisemamaalauksista, mutta tiesitkö, että vaikket pitäisikään näkemästäsi maalauksesta, se vaikuttaa sinuun silti voimakkaasti? Tämä johtuu peilisoluista, joiden avulla samaistut näkemääsi peilaamalla. Jos esimerkiksi näet kipua kokevan ihmisen, säpsähdät. Samalla tavalla peilisolut saavat meidät reagoimaan taiteeseen riippumatta siitä pidämmekö siitä vai emme.

Samaistumisen merkitys

Ihminen samaistuu syvästi näkemäänsä taiteeseen ja tuntee sen kehossaan. Tämä auttaa luomaan myönteisiä tunnetiloja ja sitä kautta edistämään hyvinvointia kokonaisvaltaisella tavalla. Kun seuraavan kerran katselet maisemamaalausta, joka saattaa tuntua sinusta tylsältä, yritä katsella sitä uudesta perspektiivistä käsin. Ehkäpä voisit kokeilla samaistumista hetkeksi vaikkapa maalauksen lintuihin, jotka lentävät villeinä ja vapaina upean maiseman yllä. Ehkä tämä näkökulma voisi auttaa sinua arvostamaan maalausta aivan uudella tavalla sekä vapautumaan omista huolistasi edes hetkeksi.

Parhaimmillaan hyvä maisemamaalaus tarjoaa sinulle upean visuaalisen kokemuksen, hätkähdyttävän tunnekokemuksen sekä auttaa sinua peilaamaan ja samaistumaan maalauksen sanomaan! Tästä syystä maisemamaalausten merkitystä ei pidä koskaan aliarvioida!