Miten taiteen tekeminen alkoi?

Noin 500,000 vuotta sitten esi-isämme homo erectus veisti kivestä kirveitä muun muassa eläinten lihojen leikkaamiseen sekä metsästämistä varten. Osa kirveistä oli kooltaan kuitenkin vain muutaman sentin pituisia, joten ne eivät selvästikään soveltuneet käyttötarkoitukseensa. Kirveiden ja teräaseiden tekijät siis tuhlasivat aikaansa ja energiaansa tällaisten kelvottomien esineiden tekemiseen. Vai tuhlasivatko?

Nykyisin näiden epäkäytännöllisten symmetrisen kauniiden teräaseiden uskotaan olevan ihmiskunnan luomia ensimmäisiä taideteoksia. Todellisen taiteen alkuperää voidaan kuitenkin jäljittää vielä tätäkin kauemmaksi.

Varpuslintuihin kuuluva lavastajalintukoiras rakentaa esimerkiksi suuria, taidokkaan värikkäästi koristeltuja majoja. Näiden tarkoituksena on houkutella naaraita. Naaraat arvostelevat uroslintujen luomat majat ja parhaaksi arvioidun majan tekijä saa palkinnoksi paritella naaraan kanssa.

Muita tunnettuja eläintein taideteoksia ovat esimerkiksi kraatterit, joita kirjoahvenet rakentavat merenpohjaan hiekasta vietelläkseen naaraita. Jopa kasvilajienkin voi nähdä luovan taidetta. Kukat esimerkiksi kehittävät terälehtiinsä kirkkaita värejä ja moninaisia muotoja houkutellakseen mehiläisiä.

Evoluutioteorian näkökulmasta taide on kuitenkin kehittynyt seksuaalivalinnan seurauksena. Tätä Charles Darwin esitti jo teoksessaan (The Descent of Man, 1870-1871). Myöhemmin seksuaalivalintaa on perustellut psykologi Geoffrey Miller teoksessaan The Mating Mind.

On siis selvää, että taiteella on ollut olennainen rooli evoluutiossa ja ihmislajin kehityksessä. Vaikka ihminen arkisessa elämässään helposti ajattelee taiteen olevan vain viihdettä varten, on sillä ollut paljon tärkeämpi rooli maailmanhistoriassa. Ehkä ihmiset tulevat vielä näkemään julisteet ja sisustustaulutkin, joita he ripustavat kotiensa seinille, valtavan pitkän evolutiivisen historian ilmentyminä jonain päivänä.