Musiikin ja taiteen vaikutus

Musiikki ja muu taide vaikuttavat ihmiseen monin eri tavoin. Ne voivat auttaa helpottamaan stressiä ja purkamaan negatiivisia tunteita. Kaikista voimakkainta vaikutus on yhdisteltäessä kahta tai useampaa taidemuotoa toisiinsa. Esimerkiksi musiikki ja taide ovat keskenään oivallinen kombinaatio, sillä musiikki vahvistaa taideteosten vaikuttavuutta ja päinvastoin.

Musiikki voi auttaa tunnetilojen käsittelyssä

Meistä moni yhdistää varmasti tiettyjä tapahtumia tiettyyn musiikkiin. Pariskunnat eivät aivan turhaan puhu “omasta kappaleestaan”, jonka he saattavat yhdistää esimerkiksi parisuhteensa alkuun. Ehkäpä jokin tietty kappale on soinut taustalla juuri silloin, kun pari on tavannut ja tästä kappaleesta on muodostunut pariskunnan “oma kappale”, olipa se sitten “I will always love you” tai Haddawayn biisi, jossa pyydetään toista kertomaan mitä rakkaus on. Taustalla soivan biisin osuessa erityisen hyvin tilanteeseen, tulee tästä biisistä helposti “maailmaa suurempi biisi”, joka saa ajatukset ja tunteet palaamaan yhä uudelleen tuohon tärkeään hetkeen ja paikkaan.

Usein sanotaan, että ihmisen musiikkimaku muotoutuu nuoruudessa. Jos mietit omaa musiikkimakuasi, saatatkin huomata, että suosikkiyhtyeesi ja -biisisi ovat peräisin ajalta, jolloin olit nuori. Ehkäpä tämä liittyy juuri siihen, että nuoruudessa tunnekuohut ovat yleensä kaikista kovimmat, jolloin myös musiikki kolahtaa aivan erityisen kovaa. Moni meistä on rypenyt läpi nuoruuden kuunnellen sellaisia biisejä kuin “Everything I do I do it for you” ja “Please forgive me”, ja vaikka monesta nykynuoresta nämä biisit saattavat kuulostaa muinaisilta jäänteiltä menneisyydestä, niin meille fossiileille näissä biiseissä vain on sitä jotakin! Luultavasti aivan samalla tavalla tulee käymään myös nykynuorille, jotka kasvavat kuunnellen aivan toisenlaista musiikkia.

Yhdistele rohkeasti musiikkia ja muuta taidetta

Musiikin yhdistäminen rohkeasti muuhun taiteeseen kannattaa! Kokeile vaikkapa maalata lempibiisiesi soidessa taustalla. Huomaat pian, että maalaamiseen tulee aivan uudenlaista syvyyttä ja tunnetta. Musiikki voi tarjota sinulle erinomaisen inspiraation lähteen ja toimia muusanasi, joka johdattaa sinut luomaan entistä parempia taideteoksia.

Edellä mainittu idea sopii hyvin myös lapsille! Tällainen taiteentekeminen tarjoaa lapsille onnistumisen elämyksiä sekä vertaansa vailla olevia taidekokemuksia. Parhaimmillaan kokemus voi auttaa käsittelemään negatiivisia tunteita tai vaikeita elämäntilanteita.