Musiikki taidegallerioissa

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Monet miettivät, parantaisiko klassisen musiikin kuuntelu taidegallerioissa taidekokemusta ja toisiko se siihen lisäarvoa. Olemme täysin vakuuttuneita siitä, että vastaus on kyllä. Kerromme tässä artikkelissamme, miksi olemme tätä mieltä.

Kokeile katsoa elokuvaa ilman ääniä

Jos olet sitä mieltä, ettei klassisen musiikin kuuntelu taidegallerioissa voi tuoda kokemukseen minkäänlaista lisäarvoa eikä parantaa kokemusta, niin kehotamme sinua katsomaan seuraavan kerran elokuvaa ilman ääntä! Elokuvakokemuksesta menettää tällöin merkittävän osan – vai mitä? Elokuvissa äänillä ja musiikilla on todella merkittävä osa ja niillä voidaan luoda tunnelmaa aivan ainutlaatuisella tavalla.

Vaikka musiikki ja taidegalleriat eivät kuulukaan aivan niin kiinteästi yhteen kuin musiikki ja elokuvat, niin edellä esitetty esimerkki kyllä vahvistaa sen, että kuvan ja äänen kombinaatio on lyömätön. Musiikki tuo kuvaan aivan uudenlaisia merkityksiä.

Jo vauva aistii musiikin melodian

Jo pieni vauva pystyy aistimaan musiikin melodian ja sen mukanaan tuomat aistiärsykkeet. Tämäkin todistaa musiikin vaikutusta meihin. Aivomme reagoivat monin tavoin taideteosten katseluun ja jos tätä vaikutusta vielä tehostetaan musiikilla, on vaikutus aivan erityisen voimakas. Voimme samaistua taiteeseen ja parhaimmillaan se voi auttaa meitä vaikeiden asioiden ja tunteiden käsittelyssä. Esimerkiksi markkinointialan asiantuntijat tuntevat musiikin voiman ja käyttävät tätä tietoa häikäilemättä hyväkseen pyrkiessään saamaan ihmisistä mahdollisimman ostohalukkaita.

Musiikki vaikuttaa tunteisiimme monin tavoin

Musiikin on todettu vaikuttavan tunteisiimme monin tavoin – aivan kuten kuvataiteenkin, johon voimme muun muassa samaistua. Kun näitä kahta taiteenmuotoa käytetään yhdessä, vaikutukset astuvat aivan uudelle tasolle. Tästä syystä onkin hämmästyttävää, ettei klassista musiikkia soiteta taustalla kaikissa taidegallerioissa.

Ehkäpä taustalla on pelko siitä, etteivät kaikki asiakkaat välttämättä pidä klassisesta musiikista, vaan suosivat aivan toisenlaista musiikkia. Kuitenkin juuri klassisen musiikin voidaan katsoa sopivan erityisen hyvin taidegallerioiden tunnelmaan ja maailmaan. Se on ympäristö, jossa sellaisetkin asiakkaat, jotka eivät muutoin kuuntele klassista musiikkia, saattavat kokea sen vaikuttavana ja tilanteeseen sopivana valintana.

Mitä mieltä sinä olet? Lisääkö klassinen musiikki mielestäsi taidegalleriakäynnin vaikuttavuutta? Vai olisiko kokemus parempi ilman musiikkia? Huomaatko itse, kuinka musiikki vaikuttaa tunteisiisi?