Taide kotona

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Taide voi olla oivallinen tapa sisustaa koti – mikäpä olisikaan hienompaa kuin upeat taideteokset, jotka sopivat juuri siihen ympäristöön, jossa ne ovat esillä? Kaikilla ei tietystikään ole varaa markkinoiden kalleimpiin taideteoksiin. Tällöin edulliset, mutta kauniit julisteet voivat olla hyvä valinta. Tämä juttu pureutuu siihen, kuinka taide voi auttaa tekemään kodistasi rauhan tyyssijan.

Koti on paikka, jossa rauhoitutaan

Kodista halutaan yleensä luoda paikka, jossa on mahdollista levätä, rauhoittua ja olla täysin oma itsensä. Taiteen tiedetään vaikuttavan aivoihimme monin tavoin, minkä vuoksi taiteella onkin aivan ensisijainen oikeutensa päätyä taidegallerioiden ohella myös tavallisten ihmisten koteihin. Hyvän taiteen ei välttämättä tarvitse olla kovin kallista. Tärkeintä on, että se miellyttää omistajaansa eikä huiman suuruinen hintalappu vielä välttämättä takaa tätä. Toisinaan upeimmat löydöt on tehty kirpputoreilta pilkkahintaan.

Tiedetään, että taiteen katselu voi tarjota katselijalle mielihyvän tuntemuksia – ja missä muualla näitä mielihyvän tuntemuksia tarvitaan enemmän kuin kotona? Ihminen voi samaistua taiteeseen ja käsitellä sen avulla niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita, joista voi olla vaikea puhua ääneen. Näin taide tuo parhaimmillaan estetiikan lisäksi kotiin myös monia syvempiä merkityksiä, jotka auttavat koko perhettä viihtymään kotona entistä paremmin.

Lapsille värit ovat tärkeitä

Monesti lastenhuoneita ajatellaan lähinnä lasten nukkumapaikkoina ja tiloina, joissa säilytetään lasten leluja. Suomalaisissa kodeissa tunnutaan valitettavan usein unohtavan, että myös lastenhuoneen estetiikka on tärkeä asia ja saa lapsen viihtymään huoneessaan. Lapselle värit ovat yleensä erityisen tärkeitä. Jo melko pienellä lapsella saattaa olla lempiväri, jonka hän tuntee “omakseen” ja joka tuo hänelle turvaa. Olisikin hyvä, että lapsi saisi itse vaikuttaa huoneidensa värivalintoihin ja sisustukseen.

Myös lastenhuoneissa voi käyttää taidetta tuomaan tunnelmaa. Lastenhuoneisiin ei välttämättä kannata sijoittaa arvotauluja tai -muotokuvia, mutta esimerkiksi edellä mainitut julisteet voivat olla hyvä valinta lastenhuoneiden taiteeksi. Myös lasten itse tekemää taidetta kannattaa kunnioittaa laittamalla se esimerkiksi näkyville lapsen omassa huoneessa. Kauniisti kehystettynä lapsen itse tekemä maalaus tai piirros vetää vertoja Pablo Picasson teoksille – onhan se rakkaudella tehty!