Taide kuuluu jokaiseen kotiin – näin kaunistat asuntosi pienellä budjetilla

Uutta kotia sisustettaessa aloitetaan huonekaluista jo siksi, että niitä tarvitaan käytännöllisistä syistä. Niillä nukutaan, istutaan ja oleskellaan. Huonekalut myös luovat alkuvaiheessa asunnon ilmapiirin, ja niiden ulkonäköä kannattaa siksi harkita tarkkaan. Jotkut kuitenkin lopettavat sisustamisen siinä vaiheessa, kun viimeinenkin tarvittava yöpöytä on hankittu. Tähän voi olla monia syitä, joista ehkä tavallisimpia ovat rajallinen budjetti tai tunne siitä, ettei tiedä tarpeeksi taiteesta.

Tauluilla on kuitenkin suuri merkitys kodin yleisilmeessä. Askeettisemmastakin tyylistä pitävät ihmiset voivat korostaa yksinkertaisuuden kauneutta ripustamalla keskeiselle paikalle esimerkiksi mustavalkoisen valokuvan tai ajatuksia herättävän mietelauseen. Annamme tässä artikkelissa pieniä vinkkejä siihen, miten esimerkiksi opiskelija tai nuori perhe voi hankkia kauniita tauluja kotiinsa velkaantumatta ja ilman tarvetta ryhtyä ensin kuvataiteen asiantuntijaksi.

Taidejulisteilla säästät kustannuksissa

Jos muistelet huoneesi sisustuksen taiteellisempia elementtejä ollessasi teini-ikäinen, todennäköisesti niistä monet olivat julisteita. Osan olit ehkä ostanut erikseen, osan irrottanut lehtien keskiaukeamilta. Kokonaisuudesta saattoi saada kaoottisenkin vaikutelman. Vaikka viihdyit huoneessa silloin, samanlainen sisustustyyli ei ehkä houkuttele enää.

Julisteilla sisustaminen ei kuitenkaan ole enää samanlaista kuin monen nuoruusmuistoissa. Nykyään verkosta voi tilata todella korkealaatuisia taidejulisteita, joiden aiheet vaihtelevat maalaustaiteen klassikoista nykyajan parhaiden valokuvaajien taitavimpiin otoksiin. Voit saada seinällesi vaikka yhden Picasson mestariteoksista kaikkine yksityiskohtineen pikkurahalla. Pieni ja erittäin kannattava lisäsijoitus on tilata samalla sopivat kehykset, jotka sekä moninkertaistavat julisteen käyttöiän että tekevät siitä todellisen taulun.

Osta sitä, mistä pidät

Minkälaisia taidejulisteita sitten kannattaisi hankkia, jos ei tiedä paljoa eri taidesuuntauksista? Vastaus on hyvin yksinkertainen: osta sellaisia kuvia, joista pidät. Näihin voi kuulua abstrakteja maalauksia, idyllisiä maisemia, muotokuvia, valokuvia eläimistä tai suurkaupungeista tai mitä vain, mikä miellyttää silmääsi. Voit myös suhtautua koko taiteen käsitteeseen laajasti ja ottaa seinälle perinteisen maalauksen tai valokuvan sijaan retrotyylisen mainoskuvan, elokuvajulisteen tai tekstijulisteen.

Koska julisteet ovat edullisia, voit rohkeasti ostaa muutaman ylimääräisen ja vaihdella niitä mielesi mukaan. Jos et osaa arvioida, mitkä kuvat näyttävät hyviltä yhdessä, ei sekään ole suuri ongelma. Ripusta taulut eri huoneisiin, jolloin vältät kaoottisen vaikutelman, ja samalla jokainen kuvista pääsee myös paremmin oikeuksiinsa oman tilansa katseenvangitsijana.

Luota omaan makuusi. Ajan myötä huomaat yhä helpommin, mitkä kuvat jotenkin vain tuntuvat sopivan parhaiten tiettyihin huoneisiin, ja osaat halutessasi myös muuttaa huoneen ilmapiiriä vaihtamalla julisteen toiseen.