Taidetta kaikille aisteille!

Synestesia tarkoittaa aistien sekoittumista: synesteetikko saattaa esimerkiksi aistia musiikin väreinä tai tuntea äänteitä makuina. Synesteetikkoja on ihmisistä 0,05-7%, joten tämä erittäin mielenkiintoinen neurologinen tila on myös melkoisen harvinainen. Luovuus kuitenkin mahdollistaa meille kaikille tilaisuuden kokeilla sekoittaa eri aistihavaintoja yhteen erilaisten uskomattomien elämysten luomiseksi. Tässä postauksessa annamme joitakin vinkkejä siihen.

Ruoka on yksi mielenkiintoisimpia tapoja sekoittaa eri aisteja. Ruoka tarjoaa sekä visuaalista ärsykettä että aistimuksia maku- ja hajuaisteille. Kokeile vaikkapa värjätä jokin neutraali ruoka-aine, esimerkiksi pasta siniseksi ja kokeile, maistuuko se erilaiselta! Voit myös järjestää leikillisen kilpailun, jossa laitat lautasille eri ruoka-aineita, esimerkiksi ananasta, chiliä, jugurttia jne. Peitä erilaiset lautaset ja pyydä osallistujia arvaamaan maun perusteella, mitä lautasilla on. Joskus tututkin ruoka-aineet maistuvat uusilta, kun yksi aisteista peitetään. Lautasia ja kulhoja löydät verkkokaupoista, esimerkiksi https://www.kitchentime.fi/.

Äänet ja muut aistit kulkevat usein käsi kädessä. Äänten perusteella voi luoda erilaista taidetta: kuuntele musiikkia, joka inspiroi tai kokeile itse tehdä musiikkia jonkin kuvataiteen teoksen perusteella. Millainen rock-kappale syntyisi Mona Lisasta? On myös olemassa laitteita, joilla voidaan tehdä musiikki kaikista esineistä, esimerkiksi kasveista, ihmisistä ja elottomista esineistä. Kun kosketat laitteella esimerkiksi puuta, kukkaa tai ihmistä, laite toistaa pinnan värähtelyt erilaisina ääninä.

Luovuus yllyttää sekoittamaan erilaisia aisteja ja kokeilemaan, mitä kaikkea tapahtuu, jos lähdemme rohkeasti kaatamaan aistien välisiä aitoja. Silloin tällöin onkin kannattavaa ylittää omat mukavuusalueen rajat ja testata, mitä tapahtuu jos aisteja sekoittaa keskenään.