Tekstaus – mitä se on ja miten päästä alkuun?

Tekstauksella tarkoitetaan kaunista käsin kirjoittamisen taitoa. Se muistuttaa kalligrafiaa, mutta on muodoltaan vapaampaa. Tekstaus on varmasti sinulle jo tuttu juttu, jos olet selaillut melkeinpä mitä tahansa bullet journalia. Monista internetistä löytyvistä bullet journal -tutoriaaleista löytyykin myös kauniita tekstausmalleja.

Olet siis tutustunut tekstaukseen ja jäänyt koukkuun. Miten siis aloitat sen harrastamisen? No, se on helppoa. Tai ainakin alkuun pääseminen on helppoa, mutta tekstauksen täydellinen hallitseminen on vaikeaa ja vaatii paljon työtä.

Välineet aloittelijalle

Tekstauksen harrastamisessa alkuun pääsemiseen tarvitset vain pari välinettä – kynän ja paperia. Täydelliselle vasta-alkajalle huopakynä on usein helppokäyttöisin. Huopakyniä käytettäessä on tärkeää pitää mielessä, että paperin on hyvä olla erittäin sileää sillä tämäntyyppisten kynien kärki rispaantuu muuten helposti. Tästä syystä on aina otettava huomioon valitun kynätyypin ja paperilaadun yhteensopivuus.

Huopakyniä on olemassa monia eri kokoja, ja voit valita eri vaihtoehdoista omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan. Pienemmällä kynällä saat aikaan hienovaraisempaa jälkeä ja paksumpi mahdollistaa vastavuoroisesti jykevämmän vaikutelman.

Eri kynämallit päästävät myös eri tahdilla väriä lävitseen, mikä vaikuttaa kynän tekemään jälkeen ja itse käyttökokemukseen. Kynä, joka päästää paljon väriä, tarjoaa mahdollisuuden luoda joukon erilaisia vaikutelmia kuin kuivempi malli, jolla on vuorostaan omat hyvät puolensa. Minkä mallin sitten valitsetkin, se riippuu täysin omista henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Jos satut olemaan tekstauksen täydellinen vasta-alkaja, niin yleensä on parasta hankkia ensi alkuun kynä, joka ei ole liian juokseva eikä myöskään liian kuiva. Paras valinta on siis kynämalli näiden kahden ääripään väliltä. Tekstauskykyjesi kehittyessä voit vähitellen siirtyä kokeilemaan musteen juoksultaan ja paksuudeltaan erilaisia kyniä. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja saat tuntumaa eri välineiden luomista vaikutelmista.

Tekstaus on totta kai mahdollista myös monilla muilla eri kynämalleilla, kuten esimerkiksi täytekynillä. Tämä kynätyyppi on tekstauksen kannalta huopakyniä astetta vaikeampi hallita, sillä tekstaustulos riippuu paperiin kohdistuvien alas- ja ylöspäin suuntautuvien vetojen koosta ja muodosta. Täytekynää käytettäessä yksittäisten vetojen kokoa on paljon vaikeampi hallita kuin esimerkiksi huopakynällä.

Miten päästä alkuun

Tekstauksen perustana toimivat ylös- ja alaspäin suuntautuvat kynän kärjellä tehtävät vedot. Alaspäin suuntautuvat vedot ovat voimakkaampia ja paksumpia, kun taas ylöspäin suuntautuvat liikkeet ovat huomattavasti kevyempiä ja ohuempia.

Kun aloitat tekstauksen harjoittelun, hyödynnä aina apuviivoja saadaksesi aikaan kaikkien kirjainten yhtäläisen koon ja kallistuskulman. Tämä voi alkuun kuulostaa helpommalta kuin se onkaan, joten joudut näkemään paljon vaivaa saaksesi tekstauksestasi tasaista. Tasaisella tekstauksella ei tarkoiteta vain kirjainten yhtäläistä kokoa ja kallistusastetta, vaan myös kirjainten väliin jäävää tilaa. Kaikkien näiden seikkojen huomioiminen tekee tekstauksestamme miellyttävää katseltavaa.

Ja sitten – harjoittele. Harjoittele. Harjoittele. Kokeile uusia asioita. Ja muista tietenkin pitää hauskaa harjoitellessasi!