Väriterapiaa

Värit vaikuttavat mielialaamme enemmän kuin uskommekaan. Sillä on paljon merkitystä, minkä värisillä seinillä itsesi ympäröit, minkä väristä ruokaa syöt ja minkä värisiin vaatteisiin pukeudut. Värit voivat tuoda turvaa, luotettavuutta, rohkeutta ja myös ahdistaa. 

Värien merkitystä on hyödynnetty markkinoinnissa jo vuosikymmenten ajan. Vihreä väri kertoo ekologisuudesta, luonnonläheisyydestä ja kertoo, että yrityksellä on vihreät arvot. Sininen on usein kliinisyyden, lääkefirmojen ja sairaaloiden väri, joka kertoo luotettavuudesta ja puhtaudesta. Pikaruokaravintolat suosivat punaista ja keltaista väriä, koska niiden on tutkittu parantavan ruokahalua. Värit vaikuttavat siis paljon päätöksiin, joita teemme marketissa ja nettikaupoissa.

Punainen väri on energinen ja huomiota herättävä. Se sopii siksi hyvin liikuntaan ja urheiluun, sillä se voi parantaa suorituskykyä ja kestävyyttä. Suurissa määrin ja isoilla pinta-aloilla punainen voi kuitenkin lisätä stressiä ja turhautumista, joten vältä sitä esimerkiksi makuuhuoneen sisustuksessa. Toisaalta punainen symboloi usein myös rakkautta ja intohimoa, jolloin ripaus punaista makuuhuoneessa on paikallaan. 

Keltainen on tehokas väri: kun aistimme paljon keltaista väriä, serotoniin tuotanto nousee kehossamme, mikä lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta. Keltainen väri lisää keskittymiskykyä, joten se on hyvä väri esimerkiksi toimistoihin, koululuokkiin tai muihin tiloihin, joissa tarvitaan keskittymistä. Myös sininen toimii tällaisissa tiloissa, sillä sen on tutkittu lisäävän luovuutta ja rauhoittavan. Ruoka-aineena ihmiset ja eläimet välttelevät sinisiä ruokia, sillä ne ovat usein luonnossa myrkyllisiä. 

Mitkä värit sinua kiehtovat? Kokeile ensi kerralla lisätä vaikkapa ripaus keltaista keittiön sisustukseen: miten olisi keltainen kahvinkeitin Veikon Koneesta (verkkokauppa löytyy osoitteesta https://www.veikonkone.fi/)? Se voisi lisätä energiatasoja aamuisin!