Vesivärimaalaukset

Taide tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten erilaisia musiikkiharrastuksia, näyttelemistä ja maalaamista. Suomessa on jo pitkään harrastettu vesiväritaidetta, johon pureudumme tässä artikkelissa. Vaikka jotkut pitävätkin Suomea synkistelyn mallimaana, ei kuitenkaan kannata aliarvioida sitä positiivista energiaa, jota taide parhaimmillaan tarjoaa. Tai ehkäpä meille niin kovin ominaisen synkkyytemme vuoksi taide onkin meille niin kovin tärkeää. Jatkamme aiheen käsittelyä tutustumalla ensin vesiväritaiteen mielenkiintoiseen historiaan ja tämän jälkeen kerromme lyhyesti sen nykytilasta Suomessa.

Vesiväritaiteen historia

1850-luvun puolessa välissä Bretagnessa ja Provencessa taiteilijat alkoivat maalata valoa sekä varjoja. Tuolloin lumppupaperikauppa alkoi jälleen kukoistaa. Monen esikuvana oli Turner. Tänä aikakautena varjon ja valon määrittely kehittyi ja varjo alettiin nähdä muotona. Tuon ajan maalarit osasivat jo tallentaa varjojen sekä valojen leikkiä. Tätä ilmiötä kuvattiin niin ihmiskasvoilla, luonnossa kuin erilaisina vuorokaudenaikoinakin. Myös aiheeseen liittyvä filosofointi ja jopa riitelykin oli aikakauden taiteilijapiireille tyypillistä.

Suomessa vesivärimaalauksella voidaan sanoa olevan pitkät ja monimuotoiset perinteet. Osa taiteilijoistamme opiskeli Pariisissa ja imi sieltä vaikutteita. Esimerkiksi A. Gallen-Kallela ja A. Edelfelt ovat tulleet tunnetuiksi kuulaista vesivärimaalauksistaan. Tästä huolimatta tällä saralla yksi oli ylitse muiden, ja tämä henkilö oli Juho Rissanen, jota voidaan pitää omintakeisimpana akvarellistinamme, joka vaikutti maamme vesiväritaiteen kultakaudella. Rissanen on tullut tunnetuksi suurista teoksistaan, joiden teemana on isän kuolema.

Juho Rissasesta teki aivan erityisen se, että Juho syntyi työläisperheeseen aikana, jolloin taiteilijat olivat tavallisesti säätyläisperheistä. Rissasen vanhemmat kuuluivat palvelusväkeen eikä heillä ollut vakituista asuntoa. Heitä pidettiinkin loisina. Rissasen lähtökohdat huomioon ottaen hänen saavutuksensa vesiväritaiteen saralla tuntuvat entistäkin uskomattomammilta.

Arabiassa, Kiinassa ja Intiassa akvarellimaalausta on käytetty uskonnollisten tekstien kuvittamiseen. Esimerkiksi Koraanin käsikirjoitusten ornamentteja on aikoinaan tehty käsin käyttäen sivellintä. Väreinä tässä työssä käytettiin kultaa, punaista, sinistä sekä vihreää. Työssä oli tärkeää käyttää vesiliukoisia värejä, jotka eivät vaurioittaneet herkkiä pergamentteja.

Mitä vesiväritaiteelle kuuluu tämän päivän Suomessa?

On mielenkiintoista huomata, että sekä harrastaja- että ammattilaispiirit ovat ottaneet akvarellin omakseen. Helsingistä löytyy akvarellitaidetta esittelevä galleria Akvart, johon kannattaa tutustua, jos haluat nauttia upeasta akvarellitaiteesta.