Vieraile taidenäyttelyn avajaisissa

Jos sinulle on käynyt niin onnekkaasti, että olet saanut kutsun postissa, tai modernisti netin kautta, jonkin taidenäyttelyn avajaisiin, sinun tulisi ehdottomasti tarttua tilaisuuteen. Jos olet saanut kutsun, oletamme sinun olevan kiinnostunut taiteesta, mutta näyttelyn avajaiset tarjoavat sinulle paljon muitakin elämyksiä kuin mahdollisuuden tutustua tietyn taiteilijan viimeisimpiin teoksiin. Innokkaana taiteen ystävänä sinusta olisi varmasti hauska viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa, ja taidenäyttelyjen avajaiset ovat loistava tilaisuus pidättyväiselle suomalaiselle jutella hiukan vapaammin tuntemattomien ihmisten kanssa. Käsittelemmekin tässä postauksessa hiukan taidenäyttelyiden avajaisiin liittyvää etikettiä niin sosiaalisen kanssakäymisen kuin pukeutumisen kannalta.

Kaikki alkaa yleensä siitä, että saat näyttelyn avajaisiin virallisen kutsun joko perinteisessä postissa tai sähköisesti. Monet näyttelyjen avajaisten järjestäjät hoitavat vieraiden kutsumisen Facebookin avulla, sillä näin myös kutsuttujen kannalta on helppo ilmoittaa nopeasti ja vaivattomasti pääsevätkö he tulemaan vai eivät. Kutsuun ei yleensä muuten kuitenkaan tarvitse vastata, jos se tulee esimerkiksi postin kautta. Kun olet saanut kutsun, ja päättänyt lähteä juhliin, on sinun hyvä pitää mielessäsi joitakin avajaisiin liittyviä etikettisääntöjä. Näissä ei ole kuitenkaan kyse mistään monimutkaisesta koodistosta, joten ei ole syytä hermoilla. Avajaisiin mentäessä on esimerkiksi mahdollista tuoda näyttelyn taiteilijalle jokin lahja, esimerkiksi kukkia. Lahja ei kuitenkaan ole pakollinen, joten voit halutessasi mennä ilman. Paikalla on usein jotakin pientä tarjoilua ja kutsuvieraille tarjotaan usein lasillinen alkoholipitoista juomaa tilaisuuden juhlistamiseksi. Näyttelyiden avajaiset ovat suomalaiselle taiteen ystävälle oiva tilaisuus tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin, sillä ventovieraille puhumista suorastaan odotetaan. Tämä voi olla vain jokin lyhyt ajatus jostakin taideteoksesta, tai voit halutessasi syventyä pitempäänkin keskusteluun.

Pukeutumisen suhteen taidenäyttelyiden avajaiset ovat yleensä varsin vapaamielisiä. Tämä tarkoittaa, että voit vapaasti pukeutua oman persoonallisen tyylisi mukaan – onhan kyseessä sentään taidetapahtuma! Voit siis halutessasi pukeutua niin rennosti tai juhlavasti kuin haluat, tämä riippuu täysin omasta harkinnastasi ja siitä, mikä on oma mukavuusalueesi asian suhteen. Voit myös ilmaista itseäsi vapaasti niin meikkisi kuin kampauksesi suhteen, joten pidä hauskaa miettiessäsi, miten ehostaisit itseäsi tilaisuutta varten. Olisiko sinusta esimerkiksi hauska kokeilla jotakin uutta kampausta vaikkapa hiustenpidennysten avulla? Jos et vielä omista sellaisia, voit ostaa hiustenpidennykset online kaupoista. Netissä on usein suurempi valikoima, mikä antaa sinulle mahdollisuuden inspiroitua luomaan oma erityinen kampauksesi. Voit yhdistellä rohkeasti erilaisia pituuksia ja värejä – onhan kyseessä tilaisuus, jossa sinun ei tarvitse pelätä muista erottumista!