Vinkkejä inspiraation löytämiseen taiteen tekemiseen

Jokainen taiteen tekijä on varmasti joskus löytänyt itsensä tilanteesta, jossa kaikki inspiraatio taiteen luomiseen tuntuu olevan kadoksissa. Yhtä tuttu ilmiö monelle taiteilijalle on myös varmasti parin viikon mittainen inspiraatiotulva, jonka aikana ideoita ja visioita tupsahtelee mieleen kuin tuosta noin vain. Jos inspiraatiosi tuntuu kuitenkin tällä hetkellä olevan kadoksissa, jatka lukemista, sillä tässä postauksessa annamme vinkkejä kadonneen inspiraation löytämiseen!

Kuuntele musiikkia

Useimmat meistä kuuntelevat mielellään musiikkia ja inspiroituvat helposti erilaisista sanoituksista ja äänimaailmoista. Millaista musiikkia sinä kuuntelet? Usein myös eri tunnetilat vaikuttavat siihen, millaista musiikkia tekee mieli kuunnella. Musiikilla on voima sytyttää mielikuvitus ja kantaa meidät kauas arjen huolista erilaisiin haavemaailmoihin. Taiteilijalla taas on kyky tehdä näistä haavemaailmoista taiteensa avulla tavalla tai toisella näkyviä. Joskus musiikki taas herättää kuulijassaan sanoitusten ja melodioiden kautta aivan uusia ajatuksia ja oivalluksia. Taiteilijat ovat usein hyvin herkkiä yksilöitä, jotka tarkkailevat jatkuvasti ympäröivää maailmaa ja näkevät asioiden välillä yhteyksiä, joita monet muut eivät tule edes ajatelleeksi. Musiikki voi edesauttaa näiden yhteyksien luomista, joten älä epäröi käyttää sitä apuna inspiraation uudelleen löytämisessä.

Inspiroidu ajankohtaisista ilmiöistä

Taiteilijoilla on usein tarve välittää taiteen keinoin jokin heidän mielestään yhteiskunnan kannalta merkittävä viesti. Kuten mainitsimme aiemmin, taiteilijat ovat herkkiä yksilöitä, joten he ovat meitä muita virittyneemmässä tilassa monien tapahtumien tulkinnan suhteen. Jotta ajankohtaisista tapahtumista olisi helpompi inspiroitua, on taiteilijan seurattava monipuolisesti erilaisia tiedotusvälineitä saadakseen mahdollisimman laajan kuvan kustakin ilmiöstä. Nykypäivänä tiedotusvälineiden lisäksi on myös kiinnostavaa seurata, miten kansalaiset reagoivat tapahtumiin sosiaalisessa mediassa. Myös sosiaalinen media sinänsä voi inspiroida taiteilijaa työssään, sillä ihmisten tapa ilmaista ja brändätä itseään esimerkiksi erilaisten kuvatilien kautta kertoo usein paljon tämän päivän yhteiskunnasta ja ihmisyydestä.

Älä tee mitään

Inspiraation puutteen iskiessä moni taiteilija ajautuu eräänlaiseen mustaan aukkoon, jossa hän kärvistelee peläten luomisen kuivankauden jatkuvan loputtomiin, ellei hän keksi pian jotakin ratkaisua pulmaan. Luovuutta ei kuitenkaan yleensä voi pakottaa ja turhien paineiden luominen yleensä vain pahentaa asiaa. Joskus on siis parasta olla tekemättä yhtään mitään taiteeseen liittyvää ja tehdä inspiraatiota odotellessa vain niitä asioita, joita tuntuu sillä hetkellä tekevän mieli tehdä. Kuuntele siis vaistojasi ja makaa surutta sohvalla hiljaisuutta kuunnellen, jos siltä tuntuu. Luovuus on lahja, joka ei käyttämällä kulu loppuun, joten sinun on turha murehtia inspiraation kadonneen ikiajoiksi – se löytää sinut taas, kun sen aika on.