Musiikki ja mielen hyvinvointi kulkee todistetusti käsi kädessä. Huomaamme tämän kun esimerkiksi istumme autossa ja kuuntelemme radiosta musiikkia tai laitamme kuulokkeet korville kuunnellaksemme lempibiisiämme. Silloin tuntuu siltä kuin kaikki muu ympärillämme katoaa ja kaikki fokus menee musiikkiin. On tutkittu, että musiikki vaikutta niin kehitykseen, tunteisiin, mielenterveyteen ja kehon terveyteen erilaisin tavoin. Musiikkia käytetään terapiana parantamaan ahdistusta kun potilaille tehdään tiettyjä hoitoja, jotka ovat fyysisesti rankkoja. Myös urheilusuoritusten aikan on todettu musiikin vaikuttavan mieleen ja voivan antaa jopa ylimääräistä voimaa suoritukseen.
Musiikki siis edistää terveyttä ja sillä on positiivisia vaikutuksia mieleemme. On myös oltava tarkkana, ettei musiikista pääse aiheuttamaan fyysisiä vaurioita. Musiikin kuuntelu kuulokkeilla liian lujaa voi altistaa kuulovammalle, joka ei ole korjattavissa. On siis oltava tarkkana, että melutaso pysyy sallituissa rajoissa. On hyvä ymmärtää myös, että hiljaisuus voi yhtä hyvin olla samalla tavalla rauhoittavaa kuin musiikki, joten voit ihan hyvin välillä olla hiljaisuudessa ja rentoutua hetken.
Musiikkityylejä on paljon erilaisia ja ei ole juurikaan vaikutusta, mitä musiikkityyliä kuuntelet terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Tärkeintä on, että musiikki herättää itsessä tunteita. Yksi mielenkiintoinen alue voi olla live musiikki. Musiikin kuuntelu livenä herättää myös tunteita ja musiikkia voi kokea täysin uudella tavalla. Monet eivät esimerkiksi ole koskaan käyneet sinfoniaorkesterin esityksessä. Tällainen kokemus voi olla uusi ja todella vaikuttava kokemus, jota kannattaa koettaa. Varaa majoitus Helsingissä ja lähde kuuntelemaan sinfoniaorkesterin esityksiä musiikkitalolle.
Jos et ole koskaan koittanut, onko musiikista hyötyä terveyden edistämisessä, voit helposti aloittaa kokeilun itse omassa kodissasi. Tutkimuksissa on positiivisia hyötyjä saatu kun musiikkia on kuunneltu tasaisesti läpi viikon. Ota siis itsellesi kerran päivässä 20 minuuttia, jolloin kuuntelet musiikkia omassa rauhassa ja katso mitä vaikutuksia sillä on itseesi. Tutkimuksissa viisi kertaa viikossa ja 20 minuuttia päivässä on todistettu antavan apua palautumiseen.