Lomamatka taiteen parissa

Lumet sulavat, kevät lähestyy ja on korkea aika ryhtyä suunnittelemaan suunnitelmia kesäloman varalle. Hyvin suunnitellulla lomalla pysty ottamaan rennosti eikä mokia aikataulujen, matkalippujen tai majoituksen kanssa pääse syntymään. Jos olet ex tempore -lomailua rakastava ihminen, voi suunnitelmallinen loma tuntui kuitenkin tylsältä. On tärkeää, että tiedät omat mieltymyksesi loman suhteen, sillä silloin lomasta tulee mieluisa juuri sinulle. Onnistunut loma palauttaa työ- ja arkikiireiden hulinasta ja nostaa energiatasot takaisin sille tasolle, millä niiden kuuluu ollakin. Onnistuneen loman jälkeen olo on siis rauhallinen, energinen ja saatat tuntea jopa innostusta palata takaisin arkeen ja töihin.

Taiteen ystäville loma on aikaa, jolloin saa vapauttaa mielen luovalle ajattelulle. Töiden, opintojen, harrastusten ja perheen täyttämässä arjessa ei välttämättä ole vapaata hetkeä, jolloin mieli olisi tyyni ja pystyisit keskittymään uuden luomiseen ja luovaan ajatteluun. Lomalla kuitenkin arjen rutiinit väistyvät ja tarjoutuu uudenlainen tilaisuus ottaa sivellin, kynä tai soitin käteen ja palata luovan harrastuksen äärelle. Lomapäivän voi vaikkapa aloittaa varaamalla aamupäivän pelkästään oman harrastuksen ja taiteenlajin kanssa puuhailulle.

Myös lomamatkan voi suunnitella taiteen ympärille. Tämä on erinomainen idea etenkin silloin, kun lähdette ystävien tai perheen kanssa tutustumaan uuteen kaupunkiin. Helsinki on monelle taiteen tyyssija, sillä sieltä löytyy monta laadukasta ja arvostettavaa museota. Esimerkiksi nykytaiteenmuseo Kiasma, Espoon modernin taiteen museo Emma tai kansallistaiteen kärkeä ja klassikkoteoksia esittelevä Ateneum ovat kohteita, joiden kiertämiseen kannattaa ehdottomasti varata aikaa. Miltä kuulostaisi tällainen lomapäivä: aamiainen Helsingissä, kierros Kiasmassa ja parissa pienemmässä galleriassa, osallistuminen maalauskurssille puistossa ja illallinen arkkitehtuurisesti viehättävässä ravintolassa?