Öljyvärimaalarin tarpeelliset välineet

Eri taiteiden harrastajat tekevät omaa taidettaan erilaisten välineiden avulla. Monilla on rakkaita työkaluja, joita on valmistettu itse tai jotka ovat olleet käytössä vuosikausia ja niihin on syntynyt todellinen side. Jos olet vasta alkaja ja aloittamassa taiteilijana on aika hankkia itselleen työvälineitä. Mitä työvälineitä tarvitaan esimerkiksi öljyvärimaalauksessa. Selvitimme perustyökalut, jotka tarvitset jos haluat aloittaa öljyvärimaalauksen.

Öljyvärimaalaus on kiehtova ala, jota on harrastettu jo yli 800 vuotta. Öljyvärimaalarin välineistöä on paljon, koska kyseiset värit käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin esimerkiksi vesivärit. Öljyväreillä maalatessa tehdään ensin luonnostelu ohennetulla värillä. Tähän tarvitaan apuaineeksi ranskalaista tärpättiä. Myös valmiin maalauksen suojaaminen vaatii apuaineita ja siinä käytetään vernissaa. Näiden apuaineiden lisäksi tarvitaan tietenkin erilaisia öljyvärejä. Näitä yleensä on perusvärit, joista yhdistelemällä saadaan myös muita värejä. Värejä varten on oltava paletti, johon värejä voi asettaa ja lisäksi myös palettiveitsi. Maalaamista varten tarvitset kunnollisen telineen sekä siveltimiä ja tarvittaessa palettikuppeja. Siveltimet ovat tärkeimmät työkalut ja niiden hankkimiseen kannattaa panostaa. Kannattaa selvittää, minkä laatuisia siveltimiä on saatavilla ja varmistaa, että ne ovat riittävän laadukkaita. Huonoista siveltimistä voi irrota paljon jouhia, jotka voivat helposti pilata maalauksen. Öljyvärimaalaus tehdään kankaalle ja kanga pingotetaan kehyksen ympärille. Kangas myös pohjustetaan ennen kuin siihen aletaan maalaamaan.

Nykyaikaiset öljyvärit ovat yleisesti terveydelle vaarattomia mutta on silti hyvä suojata itsensä hyvin, ettei turhaa ihokosketusta synny maalien kanssa. Maalarille on hyvä hankkia kunnon maalarin takki, joka suojaa niin käsivarsia kuin myös kehoa likaantumiselta. On tietenkin tärkeää myös hankkia kunnon koneet, jos tarvitsee pestä omia vaatteita. Hanki pyykinpesukone veikonkoneesta, jos vaatteesi ovat tahriintuneet maalatessa ja et ole vielä ehtinyt hankkia kunnollisia maalarin suojavaatteita.